Pardus projesi üzerine

Pardus Linux projesinin Türkiye’deki en önemli özgür yazılım projesi olduğu şüphe götürmez.

Ancak projenin nereye doğru ilerlediğine dikkat etmek gerekiyor.

Kişisel fikrime göre Pardus projesi yanlış doğrultuda ilerliyor…

Pardus resmi web sitesindeki bilgiler çerçevesinde, Proje ekibinin kurumsal Pardus ve 64 bit Pardus sürümleri üzerine odaklandığı görülüyor.

Pardus için bir kurumsal pazarın varlığından söz etmek bugün ve yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor bence.

Kurumsal kullanıcı, kullandığı işletim sisteminin ne olduğuna aldırmaz. İşini yapmaya bakar sadece. Eğer aynı işi daha stabil ve/veya ücretsiz bir platformda yapabilirse elbette onu tercih eder. Ama durum böyle değil…

Pardus’a (veya genel anlamda GNU/Linux’a) destek veren, bu platform üzerinde yazılım geliştiren kaç büyük yazılım şirketi var Türkiye’de ?

Ben size söyleyeyim; yok…

Tek başına Logo Yazılım Türkiye’deki pazarın yüzde 40’tan fazlasına hakim durumda ve Linux platformuna (hatta genel anlamda özgür yazılım altyapılarına) yönelik bir çalışmaları yok.

Pazarın durumu böyle iken, teknik proje ekibi Pardus 2010’a ve stabilite konusuna odaklanıp yoluna devam etmeli. Ekibin diğer bölümü ise yazılım şirketlerini Pardus ile birlikte çalışmaya teşvik edecek somut planlar üzerinde çalışmalıdır diye düşünüyorum.

2010 yılına giriyoruz ve Pardus 2010 henüz görünürde değil… Durum böyle iken kurumsal pardus gibi projelerle zaman kaybetmek anlamsız.

Bırakın kurumsal kullanıcıyı, ev kullanıcısının bile Pardus’u tercih etmesi için çok fazla gerekçe yok ortada. Hatta hiç yok.

Kendi yaşadığım örneği paylaşayım. TTnet’in pazarlamakta olduğu Vitamin eğitim paketine abone oldum çocuklar için ve maalesef Microsoft işletim sistemi üzerinde koşan Internet Explorer dışında Linux üzerinde çalışmadığını görerek hayal kırıklığı yaşadım.

Pardus’un bilgisayar üreticileri, satıcıları arasında yaygınlaşması için de bir çaba yok pek.

Sanal mağazamız EkoPC‘nin Pardus ön yüklü PC’ler üretmesi ve satması konusundaki iyi niyetli çabalarımızın Tübitak duvarına toslaması ile birlikte (merak edenlere hikayeyi anlatırım ayrıca) bu konuda bir gelişme olacağına da inancım kalmadı artık.

Herşeye rağmen Pardus projesini ayakta ve doğru yolda ilerlerken görmek beni mutlu edecek…

Hoşçakalın…

One Reply to “Pardus projesi üzerine”