Ubuntu MATE 15.10 hakkındaki görüşlerim ve önerilerim

Uzun süreli bir Fedora MATE kullanıcısı olarak son zamanlarda yaşadığım bazı sorunlar nedeniyle farklı bir dağıtım arayışına girmiştim.

Elementary OS dahil birçok dağıtımı denedikten sonra arkadaşlarıma ve müşterilerimize önerdiğimiz Ubuntu MATE‘i tekrar denemeye karar verdim.

Fedora, son derece hızlı güncellenen ve başarılı bir işletim sistemi. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) tarafından desteklenmesi ve aslında RHEL dağıtımları açısından bir deneme ortamı olması nedeniyle özellikle çekirdek (Linux Kernel) güncellemeleri ve diğer kritik güvenlik güncellemeleri hemen yayınlanıyor. Bu durum da zaman zaman stabilite sorunlarına yol açıyor.

Bu hıza ihtiyacım olmadığına, stabilitenin benim açımdan daha önemli olduğuna karar verdim.

Herşeyden önce Ubuntu MATE (15.10) kurulumu tamamıyla sorunsuz gerçekleşti. Ardından benim açımdan önemli uygulamaları kurdum ve test ettim, tümü başarıyla çalıştı.

Zaman zaman ihtiyaç duyduğum bir HTML editörü olan KompoZer resmi Ubuntu depolarından çıkarıldığı için Ubuntu topluluğunun yardım sayfalarında bulduğum bir yöntemle KompoZer’i de kurabildim.

Yeni bir sabit disk üzerine kurulum yaptığımdan, bir önceki diskimi USB portu üzerinden bağlayıp tüm verilerimi ve ayarlarımı Ubuntu MATE’e aktardım.

Yazıcı ayarlarımı kopyalamak da son derece kolay oldu. Eski diskimdeki /etc/cups klasörünü ve ev dizinim altındaki .hplip klasörünü yeni diske aktarınca işlem tamamlandı (ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz)

Bu yazı zaman zaman güncellenmeye devam edecek…