Efsane Steve Jobs aramızdan ayrıldı

Apple AğlıyorApple şirketinin kurucusu, bilgisayar dünyasının dahi çocuğu, efsane ismi Steve Jobs, 5 Ekim 2011 Çarşamba günü 56 yaşında hayata veda etti.

Bir dönem efsanevi Apple Computers serisinin, ardından Macintosh’ların ve son dönemde de Iphone ve Ipad’lerin ardındaki yaratıcı beyin Jobs idi.

Ortağı Steve Wozniak ile birlikte Apple şirketinin kurdu. Yaşanan anlaşmazlıklarla birlikte 1985 yılında şirketten ayrıldı ve iş istasyonları üretiminde yoğunlaşan NeXT şirketini kurdu.

Jobs, sadece bir bilgisayar dahisi değil aynı zamanda bir pazarlama sihirbazıydı. Kurduğu NeXT şirketini 1996 yılında Apple’a sattı ve 1997’de Apple’daki koltuğuna geri döndü.

Geri dönüşü muhteşem oldu. Apple bu dönemde Iphone ve sonrasında Ipad ile mobil iletişim pazarında büyük pay kaptı. Diğer yandan Apple Mac bilgisayarlarının işlemcilerinde Intel ürünlerini kullanma stratejisi Mac’i bir anda Intel PC pazarının oyuncularından biri haline getirdi.

Apple’nin meşhur elma logosunu Steve Jobs’ın yaptırdığı bilinir. Bunu arkasında son derece hüzünlü bir hikaye var…

Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan İngiliz matematikçisi Alan Turing II. Dünya Savaşı sırasında Almanların meşhur şifreleme metodlarını kırdığı için savaş kahramanı ilan edilmişti. Geliştirdiği yapay zeka algoritmaları bugünkü bilgisayarların temelini atmıştı.

Turing 1952 yılında eşçinsel olduğunu açıklamak zorunda kalmış ve bu nedenle dönemin muhafazakar toplumu tarafından dışlanmıştı. Bu duruma katlanamayan Turing iki yıl sonra potasyum siyanid enjekte ettiği bir elmayı ısırarak hayatına son verdi.

Steve Jobs’ın Apple logosu için “dişlenmiş elma”yı tercih etmesi bu trajik olaya bir gönderme olarak kabul edilmiştir. İlk Apple logosunun eşcinselliği semblize eden gökkuşağı renklerine sahip olması da bu kabulü desteklemektedir.