Sayısal bilgi yığını ve yedeklemenin önemi

ekobulut_kds_hpBilgisayarlar, akıllı telefonlar, sayısal (dijital) kameralar ve video kayıt cihazlarının kullanıldığı her durumda elektronik bilgi üst üste yığılmaya devam ediyor.

İlk kez 2002 yılında, sayısal ortamda biriken veri miktarı diğer ortamlardaki (kitaplar, dergiler, video kasetler vb.) veri miktarını aştı (University of Southern California tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre)

Bugün ise dünyadaki tüm verinin %97’sinin sayısal ortamda bulunduğu öngörülüyor..!

İş dünyası; teklifler, raporlar, sunumlar, belgeler, e-posta mesajları, fotoğraflar, videolar, uygulamalar, bu uygulamalara ait veriler ve diğer sayısal bilgi etrafında şekilleniyor. Elektronik arşivler giderek büyüyor…

Sayısal bilgi artık onu taşıyan donanımdan çok daha değerli. Aktif bir iş kullanıcısına “ya verini ya PC’ni..!” diye sorsanız büyük olasılıkla verilerini tercih edecektir.

Sayısal veriye bu seviyede bağımlı olmak beraberinde riskler getiriyor. İlk akla gelen doğal olarak veri kaybı…

Kimse bunu istemez, başına gelmeyeceğini düşünür bundan dolayı da çoğunlukla önlem almaz.

Büyük, kurumsal firmalar veri kayıp risklerini ciddi veri merkezi yatırımları, pahalı yedekleme sistemleri ve uygulanması zorunlu bilgisayar kullanım politikaları ile bertaraf etmeye çalışır.

Daha küçük çapta, ancak yine de sayısal bilgiye aşırı bağımlı kuruluşlar veya ev kullanıcıları için seçenekler daha sınırlı. Hiç değilse bir harici disk üzerinde belirli aralıklarla yedek almak veya bilgisayardaki verileri bu ortamda senkronize etmek gerekir (bu konuda 2013 yılında yazdığım bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz)

Bir tık yukarı çıkıp kişisel bulut cihazları edinebilirsiniz. Bu cihazların birçoğu verinize yerel bilgisayar ağınız üzerinden hatta internetten erişim olanağı sağlar.

İş kullanıcıları genellikle güvenlik, hız ve kapasite gibi gerekçelerle uzak dursa da özellikle kişisel kullanıcılar arasında internet temelli bulut hizmeti sunan servisler (Dropbox vb.) de revaçta. Çok kritik veya mahrem olmayan verilerin uzak sunucularda yedeklenmesi, depolanması veya paylaşılması uygun olsa da bu servislerin güvenliği ve güvenilirliği tartışmalı.

Biz EkoPC bünyesinde, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ), hatta ev kullanıcılarının veri yedekleme ve veri depolama ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm geliştirdik. Bu çözüm; bulut hizmetlerinin erişim esnekliğini, 2 Terabyte’dan başlayıp 18 Terabyte’a varan yüksek kapasiteyi, disk hatalarına karşı dahi veriyi koruyan güçlü sunucu ekipmanının güvenilirliğini ve GNU/Linux işletim sistemi ve yazılımlarının güvenliğini Türkiye çapında servis veren hizmet paketimiz ile bir araya getiriyor.

Veri yedekleme ve depolamayı ihtiyaç değil zorunluluk olarak gören herkesi bu son derece verimli ve ekonomik çözümleri incelemeye davet ediyorum (bkz. www.ekobulut.com)