Debian altında LibreOffice Türkçe kurulumu

Debian GNU/Linux işletim sisteLibreOfficeminin son kararlı sürümü Squeeze ile birlikte gelen OpenOffice.org 3.2 ciddi bazı hatalar içeriyor ve kimi dökümanları açarken çöküyor.

Yalnızca bu nedenden ötürü Debian’dan vazgeçmek istemediğim ve işletim sisteminde kararsız sürümleri tercih etmediğim için OpenOffice.org’u kaldırıp yerine LibreOffice kurmaya karar verdim.

İnternet üzerinde bu konudaki kaynakları araştırdım ancak bir çoğunda yeni başlayanları vazgeçirecek hatalar var. Yaptığım ve başarılı olan işlemleri aşağıda paylaştım.

İlk önce bir uçbirim penceresi (terminal) açın ve root olun:

$ su

Ardından OpenOffice.org paketlerini kaldırın:

# apt-get purge OpenOffice.org

Terminal pencerenizi kapatmayın, bir kenarda açık dursun, gerekecek.

Web tarayıcınızdan http://www.libreoffice.org/download/ adresine girin ve aşağıdaki seçenekleri tercih ettikten sonra üstteki ilk üç dosyayı bilgisayarınızın Masaüstü’ne indirin (siz bu işlemi yaparken sürümler değişmiş olabilir, sonraki komutları uygularken dosya ve dizin isimlerini buna göre değiştirin.)

Tümü indikten sonra her üç dosyayı birer birer farenizin sağ tuşuyla seçip Buraya Aç komutuyla Masaüstünüzde açın. Merak etmeyin, her bir dosya, soyadı hariç kendi adını taşıyan bir dizin altına gidecek düzgünce.

Sonra terminal pencerenize dönün ve sırayla (bir önceki komut tamamlandıktan sonra!) aşağıdaki komutları verin. Dizin isimlerini yeni indirdiğiniz sürüme uygun olarak değiştirmeniz gerekebilir buna dikkat edin:

# cd Masaüstü/LibO_3.4.3rc2_Linux_x86_install-deb_en-US/DEBS

# dpkg -i *.deb

# cd desktop-integration

# dpkg -i *.deb

# cd ../../../LibO_3.4.3rc2_Linux_x86_langpack-deb_tr

# dpkg -i *.deb

# cd ../LibO_3.4.3rc2_Linux_x86_helppack-deb_tr

# dpkg -i *.deb

Tüm bu işlemleri hatasız olarak uyguladıysanız Uygulamalar > Ofis menüsü altında LibreOffice uygulamalarını görmeniz gerekir. Sonrasında Masaüstü’ne yüklediğiniz LibreOffice dosyalarını ve açılan dizinleri silebilirsiniz.