Xubuntu 11.10 (Onerici Ocelot) kurulum ve izlenimlerim

Henüz bugün yayınlan Xubuntu 11.10‘u indirdim, CD’ye kaydettim ve bilgisayarıma kurdum. Bildiğiniz üzere Xubuntu, Ubuntu’nun Unity (ve Gnome) yerine XFCE masaüstünü kullanan daha hafif ve hızlı (gerçekten çok hızlı çalışıyor!) bir sürümü. Tamamıyla Ubuntu ile aynı paketleri paylaşıyor masaüstü yöneticisi dışında.

Kurulum süreci “çocuk oyuncağı” denecek kadar basit geçti. Kurmadan önce Live CD’den çalıştırmanızı, açılışta Türkçe’yi seçmenizi ve internet bağlantınızı kurmuş ve test etmiş olmanızı tavsiye ederim.

Kurulumun başında otomatik güncellemeler ve mp3 gibi kısıtlı lisanslara izin verecek iki kutucuğu işaretlemenizi de öneririm.

Kurulumdan sonra ilk yaptığım şey ilk kez uzun süre kullanmayı planladığım XFCE masaüstüne biraz zaman ayırıp beğenime göre düzenlemek oldu.

Ardından Ubuntu Yazılım Merkezini kullanarak LibreOffice kurdum. LibreOffice’i kurduktan sonra Türkçe dil dosyalarını (Turkish Language Pack) ve Zemberek eklentisini de kurun mutlaka. Ayrıca libreoffice-gtk kurarsanız LibreOffice’in görselliği daha çarpıcı olacaktır.

Şu ana dek Xubuntu ile bir sıkıntı yaşamadım. Bazı Gnome uygulamalarının eksikliğini hissetmiş olabilirim ancak genel durum iyi…

One Reply to “Xubuntu 11.10 (Onerici Ocelot) kurulum ve izlenimlerim”

  1. Ubuntu ile tanışmadan önce, Suse kullandım. Ancak Ubuntu’yu tanıdıktan sonra, vazgeçilmezim oldu. Sorunsuz bir işletim sistemi. Virüslerden bunalan windows kullanıcılarına ve linuxun başka sürümlerinde sorun yaşayanlara önemle tavsiye ederim.