CeBIT 2007 izlenimlerim…

İlk defa 1998 yılında gezmiştim CeBIT’i [Hannover]

O tarihten bu yana beşinci kez gitme fırsatı bulduğum dünyanın en büyük bilişim etkinliği bu yıl beni bir parça hayal kırıklığına uğrattı.

Geçen yıllarda heyecanla kaleme aldığım ve bugün birçoğunun gündelik kullanıma geçtiğini gördüğüm yeniliklerden pek eser yoktu bu yıl.

CeBIT adeta Tayvan, Kore ve Çin’in istilası altındaydı. Sırf Tayvan’ın 600’den fazla katılımcı firması vardı fuarda !

Bu firmaların sergiledikleri ürünler ise tam bir hayal kırıklığıydı denebilir.

Birbirinin kopyası yığınla USB ıvır zıvırı, çeşit çeşit sayısal kameralar, LCD ekranlar, bilgisayar kasaları, taşınabilir bilgisayarlar vesaire vesaire…

Bellek ve TFT panel maliyetlerindeki ciddi düşüşler bu parçaları kullanan ürün yelpazesini genişletmiş görünüyor.

Olur olmadık her cihazda bir TFT panel görmek mümkündü. Hatta boy aynasının alt kısmına monte edilmiş internet erişimli bir mini PC’ye bağlı TFT panel vasıtasıyla çevrimiçi hava durumu bilgilerinin anlık olarak yansıtıldığı bir uygulama dahi gördüm. Evden çıkarken aynaya bakın, şemsiyenizi unutmayın.

Artık tartışmasak bile, telefoncuların, bilgisayar fuarlarını istila etmiş olmaları ilk başlarda yadırganıyordu. Yüksek kar marjları ile bu şirketler belki de fuar düzenleyicilerinin baş tacı oldu.

Mobil iletişim ekipmanları ve mobil iletişim şirketleri yine fuardaki en büyük hacimli gruplardı. Bu durumun izleri 2000 yılından önce kendini gösteriyor, geleceğe (bugüne) yönelik çok sayıda yeniliğin ipuçları izlenebiliyordu.

Bu yıl öyle bir duruma rastlamadım. Sanırım önümüzdeki bir iki yıl çarpıcı yeniliklerden daha çok ciddi fiyat düşüşleri ile karşılaşacağız. Bir PC’yi, taşınabilir bilgisayarı veya diğer bitmiş ürünleri oluşturan parçaların ucuzlaması hızlanarak devam edecek.

Sadece bir tek bileşenin maliyeti bu süreçte azalmak yerine artıyor. O da işletim sistemi. Microsoft, yeni işletim sistemi Vista’yı eskisinden daha yüksek fiyatla satıyor. Farklı sürümler bir miktar kafa karışıklığı yaratıyor. OpenOffice, Firefox ve Thunderbird gibi yazılımların gücü ile Linux bu süreçte pazarını artırabilir. Öte yandan bu yıl CeBIT’de göremediğimiz Apple da pazar payını artırmaya namzet şirketlerden biri.

Bu süreçte pazara çıkan Microsoft Office 2007’yi de zor günler bekliyor. OpenOffice (www.openoffice.org.tr), giderek daha ciddi ve kullanılabilir bir alternatif haline geliyor.

OpenOffice, yavaşlığı ve işlemci gücüne yüksek bağımlılığı nedeniyle eleştirilse dahi lisans bedeli gerektirmemesi (bedava!) ve belge uyumluluğu nedeniyle çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilmeye başlandı bile.

Hoşçakalın…

(Bu yazının aslı BTdünyası‘nda yayınlanmıştır.)