Zaman kaybettiren web sitelerini bloklayın!

Düzenli olarak eriştiğiniz web siteleri, forumlar, haber sayfaları var ve bunlara sürekli olarak göz atmaktan kendinizi alamıyorsunuz?

Zaman ve verimlilik kaybettiren bu tür sitelere (en azından istemediğiniz sürece) erişiminizi engellemek için türlü yollar var.

Bu yollardan en dolambaçsız ve basit olanı bilgisayarınızdaki “hosts” dosyası ile oynamak…

hosts dosyaları, Alan Adı Yönetim sisteminin (DNS) internet genelinde yaptığı isim ve ip eşleştirmesini sizin işletim sisteminiz özelinde yapıyor. İşletim sisteminiz önce buraya, daha sonra DNS sistemine göz atıyor adres çözümlemek için.

hosts dosyası, Windows işletim sistemlerinde genellikle  C:WINDOWS\system32\drivers\etc dizininde bulunur. Buradaki hosts dosyasını Notepad ile açıp aşağıdaki satırları bloklamak istediğiniz her web sitesi için bu dosyanın altına ekleyebilirsiniz. Aynı dosya GNU/Linux işletim sisteminde /etc dizininde bulunuyor. Nano veya bir başka metin editörü ile bu dosyayı açıp düzenleyebilirsiniz (Ubuntu gibi önce yönetici yetkisi almanızı gerektiren işletim sistemlerinde terminalden çalıştıracağınız sudo nano /etc/hosts komutu sizi doğrudan dosya düzenlemeye ulaştırır.)

hosts dosyasına eklenecek bloklama satırları aşağıdaki gibi olmalı (bloklanacak her bir site için aynı tanımlar yapılmalı):

127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 www.facebook.com

Dosyayı düzenleyip kayıt ettikten sonra işiniz bölünmeden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz…