Sadun Boro ve Amatör Denizciler Anıtı Açılışı

Büyük Türk Denizcisi Sadun Boro ve Mahir AŞutBugün ben ve çocuklarım açısından inanılmaz, tarihi bir gün oldu.

1965 – 1968 yılları arasında Necati Zincirkıran yönetimindeki Hürriyet Gazetesinin de  sponsorluğunda, 10.30 metrelik ahşap, çift direkli yelkenlisi Kısmet ile dünya turu yapan Sadun Boro ve eşi Oda Boro (kedileri Miço’yu da unutmamalı) ve  onlardan ilham alarak dünya turuna çıkmış Türk Amatör Denizcileri için Kalamış’ta bir anıtın açılışı yapıldı.

Anıt gerçekten çok güzel ve yeri de muhteşem. Anıtın yapımında en büyük desteği Betame adlı teknesiyle dünya turu yapmakta olan (teknesi halen Karayiplerde, kendisi açılış için uçağa atlayıp gelmiş) Mustafa Aksoy sağlamış. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün desteğini unutmamak lazım.

Sadun Boro; son derece mütevazi ve sevgi dolu bir denizci. Sadun Kaptan uzun süre ayakta kaldı. Sevenlerine imza dağıttı, fotoğraf çektirdi. Yorulmuştur diye kendisine verilen sandalyeye bile oturmadı.

Boro’nun yeğenine bu durumu aktardım. Aynen şunları söyledi; “Terbiyesi, bunca ayakta duran ve kendisine sevgi ile yaklaşan insan karşısında oturmasına müsade etmiyor…” Söylenecek kelime yok bunun üzerine…

Sadun Boro, Alman asıllı eşi Oda ile birlikte Okluk koyunda yaşıyor ve denizlerin temiz kalması, çevrenin korunması için aktif mücadelesini sürdürüyor.

Anıtın açılışından sonra düzenlenen kokteyle yüzyüze tanışma fırsatı buldum kendisiyle. Kendimi çok şanslı hissediyorum Türk Amatör Denizciliğinin duayeni ile tanıştığım için.

Denizciliğe yeni başlayan herkese büyük denizcinin Pupa Yelken kitabını okumalarını öneririm.