MS Outlook PST dosyalarını Thunderbird’e aktarmak (import)

Normal şartlar altında, Microsoft Outlook’a ait PST dosyalarını (ki bu dosyalar e-postaların yanı sıra kontaktlar ve takvim girdileri gibi diğer bilgileri de içeriyorlar) Mozilla Thunderbird e-posta istemcisine transfer etmek için makinenizde kurulu MS Outlook yazılımına ihtiyacınız var.

Ancak benim gibi Ubuntu (veya bir başka GNU/Linux dağıtımı) kullanıyorsanız ve bir köşede kalmış eski PST dosyanıza ihtiyaç duyuyorsanız işiniz biraz dolambaçlı.

Öncelikle transfer edeceğiniz PST dosyasını standart MBOX biçemine (formatına) çevirecek bir pakete ihtiyacınız var. Bu paketin adı “readpst”.

readpst’nin resmi internet web sitesine http://alioth.debian.org/projects/libpst/Libpst adresinden ulaşabilirsiniz. Ubuntu kullanıyorsanız “Uygulamalar” altından erişebileceğiniz “Ubuntu Yazılım Merkezi” aracılığı ile readpst’yi makinenize kurabilirsiniz.

MBOX biçemine dönüştüreceğiniz PST dosyanızı ev dizininizin uygun bir yerine kopyalayın (mesela; /home/isminiz/dosyalar/outlook.pst)

Ardından Donatılar -> Uçbirim’i çalıştırın ve aşağıdaki komutları uygulayın;

cd dosyalar
readpst outlook.pst

Bu komutların ardından readpst çalışmaya başlayacak… Aşamaları izleyebiliyorsunuz, PST dosyasınız büyükse ( > 1 GB) biraz uzun sürüyor.

Bu işlem başarıyla tamamlandıktan sonra http://nic-nac-project.de/~kaosmos/mboximport-en.html adresindeki sayfanın en altında bulunan bağlantıdan mbox dosyalarını içe aktarmak için gereken ImportExportTools Thunderbird eklentisini indirin (farenin sağ tuşuna tıklayarak farklı kaydet yapın.)

Thunderbird altında Araçlar -> Eklentiler menüsündeki “Kur…” tuşuna basın ve kaydettiğiniz .xpi dosyasını seçin. Eklenti kurulacak ve Thunderbird’ü yeniden başlatmanız istenecektir.

Bu aşamadan sonra önerim Thunderbird’de PST dosyanız için özel bir dizin oluşturmanızdır (mesela outlook.)

Bu dizin seçiliyken farenin sağ tuşuna basıp açılan pencereden “İçe/Dışa Aktar” menüsünden “mbox dosyasını içe aktar” seçeneğine tıklayın.

İçe aktarma yolu seçmenizi isteyen bir pencere açılacaktır. Bu pencerede “Bir yada daha fazla mbox dosyasını alt dizinleriyle birlikte içe aktar” seçeneğini işaretleyin ve “Tamam” tuşuna basın.

Az önce readpst’yi çalıştırdığınız dizini açarak ilgili MBOX dosyasını seçin ve “Aç” tuşuna basın (ben “Inbox” ve “Sent Items”ı aktardım.)

İşlem tamamlandığında tüm iletilerinizin seçtiğiniz Thunderbird dizinine aktarılmış olduğunu göreceksiniz.

Kolay gelsin…